Sekalaisia muistiinmerkintöjä


2015 Syyskuu

2017 maaliskuu ja olen palannut musiikkivideoiden kautta taas videoiden maailmaan. Kaksi NLH! juttua saksittu kasaan. Ekassa ei kyllä tarvittu saksia, kun se oli yhden oton filmi.

Ehkä tässä lisääkin tulee.

2015 Syyskuu

No niin, 100 elokuvaa sarja valmistui viimein toukokuussa 2015. Homma on purkissa. 16.10 näytän kaikki 100 filmiä ja vanhat NLH! musavideot kaupan päälle.

Kievari Kahdet Kasvot, Kauppakatu 14. Ehkä vielä toinenkin show myöhemmin. Ehkä.

2014 Joulukuu

Vuonna 2014 on syntynyt kasa Köksä-videoita, joitakin kokeilevia projisointielokuvia ja muutama muu taidepläjäys.

Satanen lähenee!.2013 Joulukuu

Vuosi 2013 oli projektille määrällisesti suuri, mutta keskimääräisen elokuvan keston puolesta pieni. Muoto on ollut lyhyt ja vielä lyhyempi. Taisi tulla 18 elokuvaa vuonna 2013. Tavoitteeksi asetin loppuvuonna että tämä jo karvan verran pakkomielteisiä piirteitä saava sarja valmistuu vuoden 2014 aikana, tavoitteena syksyllä, jotta voin järjestää katselmuksen koko eepoksesta.

Vuoden 2014 ohjelmassa ainakin muutama Köksä-video taas vaihteeksi.

Tästä jatkamme.2013

2013 etenee kohisten. Aiemmin lupaamani Schbert musiikkivideo syntyi ja muutama lyhyt päiväkirjanomainen näky. Hieman ollut hiljaista filmirintamalla, mutta piristymisen merkkejä on ilmassa.

Muoto taitaa olla lähiaikoina erittäin lyhyt ja omituinen.

VJ toiminta ollut myös hieman lamassa, mutta ainakin 6.6. olisi tarkoitus jotain nykäistä Annikki OFF runofestareille.2012

2012 vuoden aikana syntyi 9 elokuvaa, pientä parannusta tahdissa. Peräti 4 näistä oli Musta Köksä videoita. Ekologiasarjamma Tapsan kanssa jatkui elokuvalla Seitsemäs aalto. Sitä oli mielenkiintoinen kuvata. Koko homma on kuvattu makrolla nukkekodin sisällä. "Näyttelijät" olivat jokusen sentin pituisia.

Mitä seuraavaksi? Lähiaikoina tulossa näyttäisi olevan ainakin musiikkivideoita eri yhtyeille. Schbertin kanssa on lähdössä heti alkuvuodesta tuotantoon hänen That's Why biisiinsä tarkoitettu video. Kaihertaa tehdä myös jotain "todella hämärää ja erittäin lyhytkestoista", tiedä sitten mitä sen kanssa tapahtuu. Tärkeää olisi luopua vielä lisää pidäkkeistään ja tehdä vielä rennommalla ja kokeilevammalla asenteella juttuja, jotta 100 elokuvaa sarja pysyisi sopivan härönä ja häröytyisi vielä lisää loppupuolellaan.

.2010 - 2011

2010-2011 tuotantotahti hieman laski. Mustalle Köksälle syntyi 4 videota. Taltioin myös filmin muotoon muutaman VJ-esitykseni Schbertin ja kumppanien Usvakone yhtyeen kanssa. VJ-keikkoja tein näinä vuosina aika paljon, liki 20 varmaan, mm Usvakoneen ja Mustan Köksän kanssa.

Elokuva Suomalainen maisema voitti FVL:n minuuttisarjan pääpalkinnon. Varsin ilmeinen, mutta ihan hauska filmi miun mielestäin.

Tuossa vielä hieman kuvia Mustan Köksän Ran videon hulvattomista kuvauksista.
2008 - 2009

2008-2009 jakso jatkui lähes yhtä tuottoisana. Joukossa on hämmentämään(kin) tarkoitettuja kokeiluja ja Brakhage-vaikutteisia filmejä. Tutkin mm lo-fi estetiikkaa liikkuvasta junasta kuvatulla filmillä Translight. Se on kuvattu huonoimmalla löytämälläni kännykkäkameralla ja sitten kuvattu uudestaan kännykän ruudulta HD-kameralla ja vielä hiukkasen efektoitu. 2008 hankin HD-kalustoa ja siirryin pois DV-resoluutiosta ja 4:3 kuvasuhteesta. Ensimmäinen Mustan Köksän video Sula kuvattiin vielä DV:llä.

2008 osallistuimme Tapio Rissasen kanssa Ismo Alanko elokuvakilpailuun, jossa harrastajat tekivät videoita Räkäista ja tarttuvaa biisiin. Tulimme kolmanneksi, mihin olimme vallan tyytyväisiä.

2009 elokuva Kotiinpaluu sai FVL:n SM-kilpailujen pääpalkinnon, mikä oli myös mukava yllätys. Muutenkin laajempi yhteistyö Tapio Rissasen kanssa käynnistyi, ja aloimme tehdä yhä jatkuvaa "ekologisten elokuvien" sarjaamme.

Filmejä kertyi kaikkiaan 15, mikä on sekin aika hyvä saldo, ottaen huomioon että mukana oli hieman työläämpiä kevytnäytelmällisiä filmejä. Alla hieman kuvia Kotiinpaluun kuvauksista Tampereen Ylioppilasteatterin lavalla.
2006 - 2007

2006 kiinnostuin VJ-tyyppisestä ilmaisusta ja tein joitakin ekoja kokeiluja saralla, tässä vaiheessa en vielä livenä kuitenkaan. Kohinan syvintä olemusta tuli tutkailtua muutamassa tietoisen ärsyttävässä filmissä. Kokeilin myös Arno Rafael Minkkisen kehollista valokuvausta filmimuodossa. Löysin myös webin Prelinger Archiven ja tein Perttu Piirron musiikkiin pitkön sarjan Prelinger uusiomiksauksia vaihtelevista aiheista.

2006-2007 oli projektille varsin tuottoisa jakso, filmejä syntyi yhteensä 20. Joukossa on myös koko projektin eniten webistä katsottu filmi Kaamostango. Se on uusiomiksaus Noitalinna Huraa!:n ekaan videoon 1990 kuvatusta materiaalista, jonka yhdistin kaihoisaan tangokappaleeseen. Kommentti "parempi kuin yksikään Kaurismäen elokuvista" lämmitti mieltä. Super8:n luonnetta on korostettu kuvaamalla super8-filmi uudestaan kankaalta projisoituna ja korostamalla kuvan välkkynää tietoisesti.2004 - 2005

2004 alussa yritin keksiä mikä motivoisi minua tekemään vielä filmejä. Kuuntelin Kari Peitsamon 70-luvun soolotuotantoa ja mietin että on hienoa kuinka runsaalla kädellä Kari niitä teki ja kuinka pidäkkeettömästi niitä on tehty. Jostain pälähti päähän ajatus: teen 100 elokuvaa ihan mistä sattuu huvittamaan. Enhän minä kuitenkaan hae apurahaa tai ole millään tavalla riippuvainen mistään. Ajatus oli hyvin vapauttava ja vuosina 2004-2005 sarjaan syntyi jo 11 eeposta. Kestoksi vakiintui tuollainen rock-singlen kesto, joskus meni punk-singlen puolelle. Ajattelin projektia nopeanakin juttuna, mutta näyttää tällä hetkellä (2012) siltä että tässä menee yli 10 vuotta...

Ensimmäinen filmi sarjassa oli kuvitus unista, joita olin nähnyt 19-vuotiaana. Olin yrittänyt laittaa unipäiväkirjaani mahdollisimman suodattamattomina uniani niin että niihin ei siälly mitään jälkikäteen keksittyä tarinaa. Olin tulokseen tyytyväinen, mutta ymmärryksen määrä oli äärimmäisen pieni. Tämä tuntui hyvältä alulta projektille ja antoi pohjan tehdä kompromissitonta kamaa. Antti Tammela oli heti ensimmäisessä filmissä pääosassa ja on ollut uskollinen näyttelijä monessa jutussa sen jälkeen. Olen niin kiitollinen, kiitos Antti.

Musiikin ekaan filmiin teki Schbert, joka on myös uskollisesti tukenut matkaani ja tehnyt kasan loistavaa musiikkia ja ääniraitaa ja myöhemmin näytellytkin. Muissa noiden vuosien filmeissä mm kokeiltiin ambienttia elokuvaa, tehtiin maailmanlopun runoelmia käyttäen NLH! aikoina kuvattua materiaali, mietittiin luovuutta masturbaation muotona (taisi olla kommentti 100 elokuvaa sarjastani) ja tehtiin yksi uusi edit vanhasta NLH! videosta.1996 - 2003

Näinä vuosina ei elokuvantekohommissani paljoa tapahtunut. Digivideo saapui ja 1999 ostin ensimmäisen kamerani. PC-tehot eivät meinanneet riittää millään elokuvantekoon, ja koeprojektini Maan alta tekeminen oli aika tuskaa, kun joka efektiä sai renderöidä tuntikausia. Tulipa kuitenkin tehtyä.1990 - 1995

1990 palasin pienen tauon jälkeen elokuvan pariin, kun yhyttämäni Noitalinna Huraa!:n kaverit pyysivät kaikkea järkeä ja logiikkaa uhmaten minua tekemään heille musiikkivideoita. Videot olivat silloin uusi ja jännä juttu suomalaisessa musiikkielämässä, ja tekijöitä ei kovin paljoa ollut. Pääsin mukaan tähän ensimmäiseea aaltoon ja videoita syntyikin yli 10, joista 6 NLH!:lle. Ensimmäinen video Puujalkaiset synti 1990 ja herätti yleistä hämmennystä ja jotkut taisivat pitääkin. Se oli aikamoinen rock-video antiteesi ja tapahtui keskellä sydäntalvea pikkukylässä Pohjanmaan sydämessä. Rytmi oli verkkainen ja fiilis hieno vielä nytkin katellen.

Tähän aikaan kuvasin videot edelleen super8-filmille, muta jälkityöstö tehtiin videolla. Olin silloin, ja varmaan vieläkin, innoissani filmin rakeesta ja raihnaisen kohinaisesta kuvasta, kunhan kyseessä oli analogiakohina. NLH! videoiden kuvaaminen oli hienoa ja jälleen ylihauskaa. Työryhmän ytimessä oli mun lisäkseni koko ajan Tapani Lehtilä, jolle lämmin kiitos. Siihen maailmanaikaan sai videoita esillekin, ja saimme useita TV- ja festivaaliesityksiä. Tampereen Lyhytfilmijuhlien erikoiskilpailussa saimme omien ja muidenkin hämmästykseksi ja kauhuksi toisen palkinnon Peräseinäjoen Teräsmies filmillämme, joka oli tietoisen ylikökkö mutta aika tunnelmallinen pala-animaatio.

Kokeilimme myös ostamani Bolex 16mm kameran käyttöä, muta siinä törmäsimme teknisiin ongelmiin, kun mm filmit piti pujottaa paikalleen pimeässä. Lisäksi kamera levisi yksissä kuvauksissa pudottuaan betonilattialle. Pelastin silti syntynyttä todellaa rupista materiaalia ja käytin sitä myöhemmin muissa yhteyksissä. NLH!:n lisäksi videoita syntyi ainakin Teurastamo5 ja Kumikameli yhtyeille. Teurastamo5 filmi on jäänyt siirtämärrä digimutoon, koetan joskus löytää sen jostain.

Näitlä vuosilta haluaisin kiittä Tapsan lisäksi Timo Janssonia, joka kuvasi muutaman videon ja hoiteli suvereenisti videoleikkauksen nappulatekniikan meille. Kovasti kiitän myäs Veli-Pekka Rätyä joka kuvasi 20++ pakkasessa Puujalkaiset. Ja NLH!:ta kun antoi tosi anatöörien tehdä näitä! Kiitos kiitos ny.Ennen vuotta 1990

Tein ensimmäisen elokuvani vuonna 1985 innostuttuani teekkarien elokuvakerho Nykyajassa asiasta. 80-luvulla syntyi monenlaisia viritelmiä, joiden tekeminen oli tavattoman hauskaa, mutta katsominen ei aina ihan niin hauskaa. Ensimmäinen eepos oli Batman-elokuvien parodiaversio, sitten syntyi kaikenlaista ihmissuhdekomediaa ja kansatieteellisten elokuvien parodiaa ja milloin mitäkin. Kaikin puolin oli kuitenkin hauskaa ja mukavaa, ja kiitän vielä kerran kaikkia joiden kanssa silloin kivaa pidettiin elokuvanteon, katselun ja kaikkinaisen harrastamisen ja kiivailun merkeissä.

80-luvulla työkaluna oli Super8, ja sen käytössä pääsikin todelliseen käsityön makuun, kun liimaili elokuvat kasaan originaalifilmistä. Väärät leikkaukset olivat siihen aikaan aika lopullisia. Tälle saitille en ole juuri noita vanhoja filmejä laittanut, mutta yksi poikkeus on. 1987 teimme elokuvaa, jossa ideana oli animaatio tyhjien kaljapullojen hyökkäyksestä pitkän illan (tai viikon) jälkeen heräävän nuoren herran kimppuun. Tämän tein yhdessä Esa Melinin kanssa, joka myös veti pääosan. Tämä teos löytyy lyhennettynä ja uudelleen äänitettynä versiona verkosta edelleen nimellä Ankea aamu 1987.Filmi lyheni yli puolet uudelleenleikkauksessa, hieman oli tyhjäkäyntiä kasarikerronnassa.

Muita 80-luvun tuotoksia en ole tänne laittanut. Asiasta intoutuneille, eli lähinnä mukana olleille, on varastoissani vielä jäljellä digitoituja versioita DVD:llä, heittäkää postia niin saatte kopionne....